Spoštovani potencialni uporabnik programskega paketa za risanje diagramov sončnice!

 

Uporaba paketa je dovoljena izključno za raziskovalne namene (članki in spletne strani) ter za lastno nekomercialno in nejavno uporabo. (Ni dovoljeno uporabljati na drugih javnih spletnih mestih, razen na spletnih straneh raziskovalnih projektov).

 

Če je slika sončnic in/ali pripadajoča tabela - izdelana z zgoraj navedeno uporabo, mora biti pri vsakem izdelku na vidnem mestu navedeno naslednje besedilo:

 

»Shema (in tabela) sta izdelana s paketom za risanje sončnic, ki ga je izdelalo podjetje MEIS d.o.o. (www.meis.si).

Diagram je opredeljen v znanstvenem članku:

Božnar, Marija Zlata & Grašič, Boštjan & Mlakar, Primož & Soares, Jacyra & de Oliveira, Amauri Pereira & Costa, Tássio Santos, 2015. "Radial frequency diagram (sunflower) for the analysis of diurnal cycle parameters: Solar energy application," Applied Energy, Elsevier, vol. 154(C), pages 592-602. https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2015.05.055 "

 

Za podrobnosti ali komercialno uporabo se obrnite na MEIS d.o.o. na elektronski naslov:   info@meis.si.

 

Strinjam se z zgornjimi pogoji uporabe in želim prenesti paket.

 

 

Diagram SONČNICA je namenjen grafičnemu prikazu statistike podatkov s 24-urnim ciklom. Statistike je mogoče pripraviti za poljubno dolga obdobja od nekaj dni do nekaj let in so predstavljene z vzorcem na enem samem krožnem grafikonu, ki ima konice za vsako od 24 ur. Na vsaki konici je prikazana sestava podatkov za to uro v celotnem obdobju, ki ga statistika zajema.

 

Za več obdobij lahko narišemo več sončnic in med seboj primerjamo grafične vzorce.

 

Prikazan je enostaven primer sončnice za dva dni meritev.

 

 

Ob 18:00 so v dveh dneh štirje podatki (prvi dan - 17:30 in 18:00, drugi dan enako).

 

Na časovnem grafu so označene te štiri vrednosti, na sončnici pa so te vrednosti prikazane v barvah za razrede vrednosti, ki pripadajo 18:00 in kot odstotki za količino podatkov (2+1+1) glede na količino vseh podatkov. Odstotki so prikazani z dolžino kraka.

 

 

 

Prikazana je primerjava med časovnim grafom in sončnico za dva dneva oziroma 96 polurnih intervalov / vrednosti. V tem primeru en odstotek na sončnici pomeni približno eno vrednost za prah za en polurni interval.

 

Za zaključek pa si spodaj lahko ogledate še sončnice koncentracij ozona za vsak mesec v letu za kraj »Zakotje«.